Julbetraktelse 2013

 

Nils Eriksson

 

 

 

Nu lyser stjärnor i fönstren. Betlehemsstjärnor. Vi tänker på barnet i Betlehem. Barnet i krubban. Vi borde också tänka på barnen i Betlehem, staden med drygt 40 000 invånare, belägen på den ockuperade Västbanken.

När jag tänker på barnen i Betlehem, är det framförallt Asma jag ser framför mig. Hon var 4 år när jag träffade henne första gången. Asma, som bor i flyktinglägret Aida vid Betlehem, blev faderlös vid 2 års ålder. En israelisk prickskytt dödade hennes pappa när han tittade ut genom fönstret för att se om de äldre syskonen var på väg hem från skolan. Pappan träffades i huvudet och föll död ned på Asma.

Mamman Basima var 36 år när hon blev änka. Hon har åtta barn. Äldste sonen hade nyligen släppts ur fängelset ett par månader tidigare.

­ – Varför satte dom dig i fängelse? frågade jag.

­ – För att pappa blev skjuten av israelerna. De menar att då kan vi ju bli terrorister, svarade han.

Och nu satt näst äldste sonen i fängelse av samma skäl.

Basimas söner är bara två av tusentals människor från Betlehem och andra delar av Palestina, som sitter fängslade utan rättegång eller dom. Som ofta misshandlas. Som bor i ett ockuperat land, Som dagligen upplever ockupationsmaktens trakasserier.

Okunnigheten runtom i världen – även i Israel – är stor, när det gäller hur ockupationsmakten behandlar palestinierna.

FN byggde Aydalägret, liksom alla andra flyktingläger läger efter fördrivningen av palestinier från nuvarande Israel 1948.

– Våra föräldrar flydde från sitt hem i Haifatrakten först till Hebron och sedan hit, så vi har flytt två gånger, berättar Basima.

Min fru och jag övernattade hos familjen.

– Jag sover så gott när ni är hos oss, sade Basima.

Det är mindre risk för nattliga besök av israeliska soldater när västerlänningar är där.

 

Pilgrimsresor ger ensidig bild

De vanliga reseföretagens Israelresor tycks inte ge deltagarna någon inblick i den politiska situationen. De bjuder trivsamma resor till Det heliga landet.

Så här beskrivs en resa som enligt annonsen sker med hjärta, hjärna och omtanke:
I Jerusalem njuter vi av utsikten från toppen av Oljeberget, tar en promenad till Klagomuren och besöker Tempelberget. Vi flyter på Döda havets salta yta och ser den berömda krubban i Betlehem. Vi möter de gamla romarna på den mäktiga klippfästningen Masada och fortsätter vår historiska djupdykning med ett besök i Nasaret och Gennesarets sjö. Upplev den gamla korsriddarstaden Akkol och strosa bland doftande blomstersängar i Haifa! En upplevelsespäckad vecka avslutas med Tel Aviv, där vi tar pulsen på det moderna Israel.

Det enda resenärerna ser av den ockuperade Västbanken tycks vara krubban i Betlehem. När de simmar i Döda havet tror de att de befinner sig i Israel, medan de i verkligheten är på ockuperad mark.

 Ännu mera snedvriden bild av situationen får man naturligtvis av de aktivt antipalestinska Israelresor som en del religiösa fanatiker ordnar.

 

Hundratals spärrar

– Allting är värre än jag kunnat föreställa mig, säger alla jag känner som besökt den ockuperade Västbanken.

Israel sätter män, kvinnor och barn i fängelse utan rättegång, torterar fångar, stjäl mark och vattentillgångar. När man anser sig ha anledning stänger man av städer och byar. Man har satt upp hundratals spärrar på vägarna, där militär hindrar människor att komma till sina arbeten, sjuka människor att komma till sjukhus, hindrar gravida från att komma till förlossningskliniker, hindrar studenter och lärare att komma till skolor och universitet, hindrar människor att besöka sjuka och döende anhöriga. Man hindrar bönder från att sköta sina åkrar, förstör planteringar, river upp vägar. Man har byggt enorma motorvägar, som palestinierna inte får använda, in i det ockuperade grannlandet, där man bygger städer och byar reserverade för den egna befolkningen. Man utsätter människorna för dagliga förödmjukelser. Genom att bl.a. försvåra kommunikationer hindras ekonomisk utveckling på Västbanken. Man åstadkommer fattigdom och arbetslöshet. Man använder våld mot fredliga demonstranter.

Detta lands medier hjärntvättar sin egen befolkning så den upplever att det är de i stort sett vapenlösa grannarna som utgör det stora hotet.

 

Väst särbehandlar Israel

Det är inte konstigt att en nation uppträder på detta sätt. Vi har genom åren lärt känna många skurkstater som kan bete sig så, Men det som är konstigt är att Västvärldens politiker och andra opinionsbildare sprider bilden av en snäll ockupant, oftast kallad ”Regionens enda demokrati”, som hotas av de ockuperade. Detta är bedrövligt.

Ockupationsmaktens terror fortsätter tack vare politiskt, militärt och inte minst ett enormt ekonomiskt stöd från USA. Annars skulle nationen nog ha kallats en skurkstat och ansetts höra till ”ondskans imperium”. Men staten Israel är immun. Även i EU är Israelfrågan tabubelagd. Västvärlden är flat,

Alla goda krafter, nationellt och internationellt, borde inriktas på att få slut på Israels ockupation.

 

Israelkritik är inte antisemitism

De som kritiserar Israel beskylls ofta för att vara antisemiter. Det finns i så fall många judiska antisemiter; judar som försöker informera om Israels terror mot palestinierna, judar som protesterar mot sin regerings politik, judar som samarbetar med fredssträvande palestinier.

 

Några exempel på israeliska fredsorganisationer:

 • Peace Now som är den största fredsorganisationen i Israel arbetar för att få Israels invånare och regering att acceptera en rättvis fred med palestinierna och arabländerna.
 • Coalition Of Women For Peace är en samarbetsorganisation för flera kvinnliga fredsorganisationer,
 • Bat Shalom bildar tillsammans med palestinska kvinnor i The Jerusalem Center for Women samarbetesorganisationen The Jerusalem Link.
 • Israeliska soldater och veteraner som vill sprida vittnesmål från övergrepp mot palestinier är samlade i Breaking the Silence,
 • Combatants for peace  ordnar möten mellan palestinier och israeler och deltar också i icke-våldsaktioner mot ockupationen.
 • Den feministiska gruppen New profile protesterar mot militariseringen av Israel och har åtalats för statsfientlighet och uppvigling.
 • Yesh din arbetar mot bosättningarna och för mänskliga rättigheter på de ockuperade områdena
 • Anarchists against the wall utför demonstrationer mot ockupationen i närheten av muren.
 • Refuseniks består av officerare och soldater som vägrar strida på de ockuperade områdena.
 • Machsom Watch  dokumenterar trakasserier och övergrepp.
 • B'Tselem är ett israeliskt informationscentrum för mänskliga rättigheter i de ockuperade områdena.
 • Rabbiner för mänskliga rättigheter består av israeliska rabbiner som säger sig vilja ge röst åt den judiska traditionen att arbeta för mänskliga rättigheter.
 • Gush Shalom är en israelisk fredsrörelse grundad av journalisten och tidigare Knessetmedlemmen Uri Avnery.

I Sverige finns Judar för israelisk-palestinsk fred. I USA verkar bl.a. Jewish voice for peace

 

Brott mot folkrätten

Israel har ockuperat Palestina sedan 1967.  Landet bryter mot internationell rätt, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. Förtryck av palestinier pågår dagligen. I strid med Internationella domstolens beslut har man på palestinska områden byggt en mur som gör livet olidligt för vanliga palestinier. I strid mot internationella regler bygger man ut israeliska bosättningar på ockuperat territorium. Man vägrar låta fördrivna palestinier återvända till sina hem.

Trots att Israel uppenbarligen saknar vilja till fred fortsätter omvärlden att belöna Israel genom en mängd förmåner; frihandelsavtal, politiskt och militärt samarbete.

Intellektuell hederlighet fordrar att Israel ska mätas med samma måttstock som andra länder och behandlas på samma sätt som andra folkrättsförbrytare.

 

Bojkott kan ha effekt

Bojkott är ett verktyg som ligger i våra händer som konsumenter. Vi kan välja att inte köpa israeliska produkter så länge ockupationen och folkrättsbrotten pågår.  Palestinska organisationer har i ett upprop bett omvärlden att införa bojkottåtgärder mot den israeliska staten. Uppropet utgår ifrån universella mänskliga rättigheter och internationell rätt. Det riktar sig mot den israeliska ockupationen, inte mot enskilda israeler.

Historien har visat att bojkottaktioner kan leda till resultat, med Sydafrika under apartheid som ett välkänt exempel.

 

Tänk inte bara på barnet i krubban

Asma bor fortfarande i flyktinglägret Aida i Bethlehem. När jag träffade henne ett år efter första besöket hos hennes familj tittade hon på mig och gjorde några konstiga rörelser med fingrarna. Vad menar hon? Plötsligt förstod jag. Hon ville att jag skulle sjunga Imse vimse spindel, som jag hade sjungit för henne ett år tidigare.

Barnen i Betlehem behöver barnsång. Men framförallt behöver de trygghet och hopp om en framtid utan ockupation.

Något att tänka på medan vi tänder Betlehemsstjärnan.

 

Varor som man bör bojkotta

• Alla produkter från Carmel-Agrexco (märken som Carmel, Top och Jaffa)

• Avokado (Carmel, Top)

• Citrusfrukter (Carmel, Jaffa)

• Cocktailtomater (Rini Cherry, Melody, Bio-Top, Dana Cherries, Arav A, Carambola, Carmel)

• Dadlar (Deglet Nour,Jordan River, Jordan Plains, Medjool)

• Sharonfrukter (Carmel)

Produkter från Döda havet (Ahava, Premier, Dead Sea Bodycare)

Hälsans kök (ägs av ett israeliskt företag)

Soda Club / Soda Stream (produceras på ockuperad mark)

Zooglo’s produkter (matvaror)

 

Det krympande Palestina: före 1946, FN:s delningsplan 1947, efter staten Israels proklamering 1948 och dagen formellt självstyrande delar.